Endeldarmkanker
Endeldarmkanker is kanker aan het laatste deel van de dikke darm, dicht bij de anus. Ieder jaar krijgen ongeveer 4.000 mensen deze diagnose.
Klachten bij endeldarmkanker
De meeste mensen met endeldarmkanker hebben last van:
- Verandering in de stoelgang
- Loze ontlastingsdrang (je denkt dat je moet poepen, maar dat is loos alarm)
- Regelmatig kleine hoeveelheden ontlasting
- Bloed of slijm bij de ontlasting
- Blijvend ongemak in de buik zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel
Heb je een of meer van deze klachten? Ze hebben lang niet altijd met darmkanker te maken. Er kan ook een andere oorzaak zijn. Ga altijd naar de huisarts wanneer je je zorgen maakt.
Als je vervolgonderzoek nodig hebt, verwijst hij je naar de internist of de maag-, darm- en leverarts (MDL-arts).
Endeldarmkanker komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Ben je ouder dan 50 jaar? Wees dan extra alert op klachten.
Vervolgonderzoek
De internist of MDL-arts voert meestal een kijkonderzoek uit. Als blijkt dat je endeldarmkanker hebt, volgen extra onderzoeken. Die zijn nodig om te weten hoe uitgebreid de ziekte is en wat voor jou de beste behandeling is. Bijvoorbeeld:
- CT-scan: een röntgenonderzoek waarbij je ligt op een tafel die langzaam door een kokervormige buis schuift. Vaak drink je vooraf een speciale contrastvloeistof.
- MRI-scan van het bekken: dit onderzoek werkt met magnetische golven. Je ligt op een tafel die langzaam door een tunnel schuift. Soms krijg je een contrastvloeistof ingespoten.
- Endo-echografie: via de anus brengt de arts een dunne slang naar binnen om de tumor te bekijken.
- Echografie van de lever: door een echoapparaat tegen je buik te houden, kijkt de arts of er uitzaaiingen in de lever zijn.
- PET-scan: aanvullend onderzoek naar uitzaaiingen. Je krijgt een radioactieve stof toegediend waarmee de kankercellen zichtbaar worden. Met de CT- en MRI-scan kan de arts ook zien of er uitzaaiingen zijn.
Hoe ontstaat endeldarmkanker?
Endeldarmkanker ontstaat meestal uit een poliep, dat is een bultje aan de binnenkant van je darm. Als je ouder bent dan 50 heb je meer kans om poliepen te krijgen. De meeste poliepen zijn onschuldig. In sommige poliepen ontstaat kanker.
- Als je gezond leeft en eet, is de kans op darmkanker kleiner.
- Heb je een chronische darmontsteking, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn? Dan is de kans op darmkanker groter. Dat is niet zo bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
- Endeldarmkanker kan erfelijk zijn. Dat is zo bij een op de 20 mensen met endeldarmkanker.
Uitzaaiingen
Uitzaaiingen ontstaan als kankercellen losraken van de endeldarmtumor en zich verspreiden. Ze komen op een andere plaats in het lichaam terecht en vormen daar een nieuw gezwel. Als endeldarmkanker uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren, lever, longen of buikholte.