Vermoeidheid wordt chronisch probleem voor 1 op de 3 ex-kankerpatiënten
Vermoeidheid wordt chronisch probleem voor 1 op de 3 ex-kankerpatiënten
–KankerVrijDag dit jaar in teken van vermoeidheid na kanker-
Vermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking bij kanker én de meest onbesproken en onbehandelde klacht. Dat zegt Dr. Bram Kuiper, psycho-oncoloog en mede-oprichter van Tired of Cancer. Maar liefst 350.000 kankerpatiënten in Nederland ervaren vermoeidheid die maanden of jaren kan duren. Dat heeft een flinke negatieve impact op het dagelijks leven, gezin en werk.
De landelijke KankerVrijDag staat dit jaar in het teken van vermoeidheid bij kanker en de impact die het heeft op het leven van (ex-)kankerpatiënten. Op vrijdag 25 oktober vindt de derde editie plaats.
Uit internationale en Nederlandse onderzoeken blijkt dat gemiddeld drie op de vier kankerpatiënten matig tot ernstige lichamelijke en/of mentale vermoeidheid ervaart in het eerste jaar na de diagnose. Voor twintig tot veertig procent van alle kankerpatiënten wordt vermoeidheid daarna een chronisch probleem.
Vermoeidheidsklachten bij kanker worden veroorzaakt door de kanker zelf of de behandeling ervan. Ook niet-medische factoren, zoals stress, angst, somberheid, slecht slapen en te weinig bewegen, spelen een rol. Het valt Kuiper op dat mensen die worstelen met vermoeidheid bij kanker er niet altijd over praten. “Mensen denken dat het erbij hoort, dat er niets aan gedaan kan worden en willen daarom de arts er niet mee lastig vallen. Sommigen schamen zich ervoor en vinden zichzelf zwak. Ex-kankerpatiënten kunnen zich door hun vermoeidheid tekort voelen schieten als partner, ouder, vriend, vriendin, kind of collega.”
‘Het is heel belangrijk om stil te staan bij de impact van vermoeidheid”, zegt ook Anneke Eikelenboom, ervaringsdeskundige en voorzitter van de Stichting Jongeren en Kanker. Zij benadrukt dat vermoeidheid na kanker geen gewone vermoeidheid is. “Het is een vorm van uitputting die zich dag in, dag uit aandient. Begrip van je naasten maakt het verschil tussen je eenzaam en je gesteund voelen. Het is fijn als je naasten zich bewust zijn van je vermoeidheid en met je meedenken over wat wél haalbaar is. Liefst zo concreet mogelijk. Dus niet zeggen, laat me weten als ik kan helpen. Maar: ik haal je wel op als we naar dat concert gaan, of: ik reserveer een tafel op een rustig plekje in het restaurant.”
Daarom roepen de organisatoren van KankerVrijDag patiënten en hun naasten op om 25 oktober stil te staan bij en in gesprek te gaan over blijvende vermoeidheid via een minicampagne met tips en ervaringsverhalen.
Meer weten? Kijk op kankervrijdag.nl of volg @kankervrijdag op Instagram