Tips voor het verkleinen van de kans op kanker

  • Blijf op gezond gewicht
    • Houd je gewicht binnen de gezonde grenzen van een Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 25. Zo bereken je je BMI.
  • Loop meer en zit minder
    • Beweeg iedere dag minstens 30 minuten
    • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen
    • Alle activiteiten waarbij je matig intensief beweegt tellen mee, ook wandelen of fietsen
    • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Dit zijn bijvoorbeeld krachtoefeningen (fitness) en intensieve sporten als hardlopen, tennissen, voetballen en aerobics. Ben je ongetraind? Dan kan dit wandelen, traplopen of een rustige vorm van bewegen zoals Tai Chi zijn.
  • Eet iedere dag volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten (zoals linzen of bruine bonen)
    • Deze producten zitten boordevol voedingsvezels
    • Voedingsvezels verkleinen je kans op dikkedarmkanker
    • Eet bij je ontbijt, je lunch en bij je avondeten vooral plantaardige producten
  • Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel en suiker
    • Zo krijg je minder calorieën binnen
    • Voorbewerkt eten is bijvoorbeeld cake, snoep, koekjes en producten op basis van wit meel als wit brood, witte pasta en pizza
  • Eet per week niet meer dan 350-500 gram rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees
    • Te veel rood vlees verhoogt de kans op dikkedarmkanker
    • Eet weinig of geen bewerkt vlees zoals vleeswaren en knakworst of rookworst
  • Drink zo min mogelijk drankjes met toegevoegde suikers, zoals frisdrank of vruchtensap
    • Drink vooral water en ongezoete dranken (koffie en thee zonder suiker of zoetstoffen)
    • Drink gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag
  • Drink liever geen alcohol. Ook minderen scheelt al iets!
    • Alcohol vergroot de kans op veel vormen van kanker
    • Bovendien bevat alcohol veel calorieën en kun je ongemerkt zwaarder worden als je regelmatig drinkt
  • Gebruik geen voedingssupplementen om kanker te voorkomen
    • Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je meestal alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt
    • Gebruik de Schijf van Vijf als basis voor je maaltijden
    • De Gezondheidsraad adviseert sommige mensen een voedingssupplement te nemen
  • Rook niet, roken is de grootste veroorzaker van kanker
    • Ook passief meeroken is ongezond
    • Stoppen met roken heeft áltijd effect
    • Roken is extra schadelijk in combinatie met alcohol
    • Hulp nodig bij het stoppen met roken? Therapieland geeft een online zelfhulpprogramma. Je kunt ook je huisarts of de praktijkondersteuner om hulp vragen.
  • Geniet van de zon, maar bescherm jezelf goed
    • Smeer je altijd goed in
    • Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur
    • Ga niet onder de zonnebank

Meer leren over voeding en kanker? Luister dan eens naar de podcast ‘Kanker…wat eet je dan?’ van de diëtisten van het Antoni van Leeuwenhoek.